Sam Ghandchiسام قندچي نقدی بر نقد حسین درخشان از شیرین عبادی

سام قندچی

http://www.ghandchi.com/490-DerakhshanEbadi.htm

*این نوشته یازده سال پیش نوشته شده و با چند تصحیح املایی تجدید چاپ می شود. س. ق. بیست و یکم ژانویه 2018

 

آقای حسین درخشان یکی از اولین وبلاگ نویسان ایران هستند و به تازگی نوشتاری را در نقد ابتکار کمیته موقت صلح خانم شیرین عبادی نوشته اند که در لینک زیر در وبلاگ ایشان قابل ملاحظه است (1).  پیش از آنکه وارد موضوع بحث شوم لازم میدانم حمله ای حقوقی را که اخیراً بخاطر ابراز عقایدشان به آقای حسین درخشان شده و با فشار مالی و حقوقی سعی شده ایشان را ساکت کنند، محکوم کنم.  این نوع عملکرد ویژه منقدین ایشان نیست و برخی دیگر نیز که عقایدشان در سمت دیگر طیف های بحث جاری است، در برخورد به مخالفین نظری خود از همین شیوه استفاده از وکیل و پول توسل جسته و اینگونه میخواهند آزادی بیان را در میان ایرانیان در خارج از کشور، مسدود کنند. همه میدانند که هر دو دسته ظاهراً به خاطر توهین به فرد یا تشکیلاتی اینگونه پرونده سازی ها را آغاز میکنند ولی در حقیقت با استفاده از نیروی مالی و وکلایشان میخواهند یک فرد تنها را که فقط خواهان حقوق فردی برای بیان آزادانه نظراتش است، و پولی برای وکیل و دفاع از خود ندارد، با ارعاب خفه کنند، چون یاد نگرفته اند که با نظر مخالف مشاجره نظری کنند و نه آنکه نظر مخالف را با سوء استفاده از ابزارهای حقوقی در خارج و سازمان های امنیتی در داخل ایران، خفه کنند. در نتیجه قبل از هر چیز اینگونه حملات حقوقی و مالی صرف نظر از آنکه موافق یا مخالف با موضع سیاسی آنها باشم چون این شیوه مذموم را به کار میبرند، محکوم میکنم. به دروغ اختلاف سیاسی را به بحث توهین به فرد و مؤسسه تنزل ندهیم. مردم ایران این بازی های افرادی را که نمیتوانند بحث منطقی با مخالفین کنند، خوب می شناسند و از خفه کردن آزادی بیان عقیده به هر شکل منزجرند.  به هرحال با اذعان به سختی هائی که آقای حسین درخشان در رابطه با حملات حقوقی در چند ماهه اخیر متحمل شده اند و با همدردی با ایشان، به اصل بحثم برگردم.

 

آقای درخشان، خانم عبادی را به طرفداری از ظالم محکوم میکنند و مدتها است که تشبیه وضعیت اتمی ایران به وضعیت ملی کردن صنعت نفت در ایران را در دوران مصدق، تکرار کرده اند. در نتیجه فکر میکنند خواستار تعلیق غنی سازی اورانیوم شدن هم صدائی با قدرت های جهانی بوده و بر ضد مظلومان یعنی مردم ایران است. مهم نیست نظری که ایشان مطرح میکنند نظر آقای احمدی نژاد است. این امر بخودی خود نظری را درست یا غلط نمیکند و بایستی به خود این بحث پرداخت. در نوشتار زیر دلیل جنگ احتمالی غرب با ایران را توضیح داده ام و در اینجا نمیخواهم بحث هایم را تکرار کنم و خوانندگان عزیز میتوانند توضیحات پیشین را بخوانند (2). اصل بحث این است که در نظم پس از جنگ جهانی دوم گسترش تسلیحات اتمی به کشورهای متخاصم دوران جنگ دوم و هر دولت متخاصم با متفقین جنگ دوم، اجازه داده نشود.  ایران هم چون معاهده عدم گسترش سلاح های اتمی را در زمان شاه امضأ کرد توانست برای ساختن تأسیسات اتمی تسهیلات لازم را از غرب تهیه کند و وقتی از این امکانات در زمان جمهوری اسلامی برای کارهائی که در چارچوب آن معاهده شرایط انجامش معین شده، برای غرب مسأله جدی است چون بدون اطلاع و مخفیانه با گرفتن اطلاعات از قدیرخان دانشمند پاکستانی، تأسیسات غنی سازی اتمی ساخته است، و این اقدامات برای غرب تقلب در معامله محسوب می شود، و آنهم اقدامی که غرب خطر حمله اتمی نظامی دولتی متخاصم، تلقی می کند. حالا میتوانیم مانند آقای درخشان بگوئیم که این نظم جهانی بعد از جنگ جهانی دوم در ارتباط با موضوع سلاح های اتمی عادلانه نیست، و حتی خواستار برچیدن همه سلاح های اتمی باشیم که این قلم خود خواستار آن هستم. ولی این حرف ها تغییری در دعوای کنونی ندارد. مثل این است که کسی دزدی کرده باشد و بخواهند او را مجازات کنند و ما بگوئیم که کل نظمی در جهان که یک عده را ثروتمند کرده و یک عده را فقیر مقصر است، و این بحث را ادامه دهیم. بحث غلط نیست ولی در رابطه با موضوعی که پیش روی ما است، بحثی انحرافی است و عاقبت هم باعث میشود که نتوانیم درست از کسی که به اتهام دزدی دستگیر شده دفاع کنیم، و حتی به ضرر متهم تمام می شود، و ممکن است مجازاتی بیش از آنچه در چارچوب حقوقی حاضر معمول است، نصیبش شود.

 

در شرایط حساس کنونی اقدام خانم شیرین عبادی یکی از درست ترین کارهائی است که جنبش مترقی ایران میتواند بکند و این حرف درست نیست که ایشان طرف آمریکا و اروپا یا به قول آقای درخشان طرف ظالمان را گرفته اند. اتفاقاً خانم عبادی هرگاه که در مجامع بین المللی سخن گفته اند همیشه بیش از اندازه به عنوان یک ایرانی، به کاستی های حقوق بشر در آمریکا پرداخته تا به تضییق حقوق بشر در ایران. در نتیجه این برخورد به طرح ایشان بی انصافی است.  اما در اینجا اگر کسی موضوع را درست درک کند این بازی های آقای احمدی نژاد ما را به مرز جنگ رسانده، یعنی برای خلافی که دولت جمهوری اسلامی ایران در چارچوب قوانین بین المللی، مرتکب شده، کل مردم ایران به سوی نابودی کشیده می شوند. اگر کوششهای ضد جنگ ایرانیان در آمریکا نبود تا به حال به ایران حمله شده بود. کلاً بگویم متأسفانه در میان ایرانیان هنوز دو برخورد با آمریکا وجود دارد. یکی لابی ایست های جمهوری اسلامی هستند که سعی میکنند مبارزه ضد جنگ را معادل آزاد ساختن دولت ایران برای خرید تسلیحات تلقی کنند (3). از سوی دیگر هم عده ای هستند که سرسپردگی به جنگ طلبان را تبلیغ میکنند و خود را همراه حمله آمریکا به ایران میدانند و با آنگونه اقدامات همکاری میکنند. این دو هر دو خواهان روابط مستقل ایرانیان با آمریکا نیستند.  چه زمانی قرار است سیاستمداران ایران یاد بگیرند که نه دشمن آمریکا باشند و نه نوکر آمریکا و مانند واتسلاو هاول طرف مذاکره بین دو کشور مستقل باشند که به هم احترام میگذارند. چرا عده ای سعی میکنند به آمریکائیان این برداشت را بدهند که ما دشمن آمریکا هستیم و عده ای دیگر میخواهند این تلقی را بدهند که فقط با ما مثل نوکر رفتار کنند و سعی نکنند رابطه ای با احترام به استقلال و احترام متقابل را با ما دنبال کنند.  البته آنچه در این بخش بحث آمده لزوماً ربطی به بحثهای نظری آقای درخشان و خانم شیرین عبادی ندارد و موضوعی کلی است و نظر خود را در رابطه با نحوه برخورد استراتژیک به جنگ پیش از این در نوشتاری تحت عنوان "فراسوی جنگ" به تفصیل نوشته ام (4). اگر فعالیت ضد جنگ همراه با تحریم های هوشمند نباشد عملاً به زائده فعالیتهای لابی ایست های جمهوری اسلامی بدل میشود که از این فعالیت ها میخواهند استفاده کنند تا دست رژیم جمهوری اسلامی را در خرید تسلیحات و نظامی شدن بیشتر باز کنند همانگونه که در چند دهه گذشته از چین و روسیه تسلیحات خریداری شده وعملاً نتیجه آن رفتن بسوی جنگ در تاریخ دیرتر است.

 

 

به امید جمهوری آینده نگر دموکراتیک و سکولار در ایران

سام قندچی

سایت آینده نگر ایرانسکوپ
http://www.ghandchi.com

چهارم آذر ماه 1386

November 25, 2007

 

پانویس ها:

 

1. لینک به مطلب در بلاگ حسین درخشان

http://i.hoder.com/archives/2007/11/071121_016593.shtml

 

2. دلیل جنگ بخاطر برنامه اتمی
http://www.ghandchi.com/483-dalilejang.htm

 

3. لابی جمهوری اسلامی ایران
http://www.ghandchi.com/473-IRILobby.htm

 

4. فراسوی جنگ
http://www.ghandchi.com/357-BeyondWar.htm
Beyond War
http://www.ghandchi.com/357-BeyondWarEng.htm


 

 

 

 

متون برگزیده
http://featured.ghandchi.com

 

 

 

SEARCH