آیا
آیت الله خمینی مرجع تقلید اپوزیسیون است
سام قندچی
http://www.ghandchi.com/1187-nostalgia.htm
لطفاً از عنوان این نوشتار تصور نکنید که منظور، اصلاح طلبان اسلامی نظیر میرحسین موسوی است که کمپین خود را برای احراز مقام ریاست جمهوری سال 1388 از زادگاه آیت الله خمینی آغاز کرد و همواره در آرزوی بازگشت به عصر طلایی امام خمینی بوده است. در مورد دیدگاه میرحسین موسوی و اصلاح طلبان بحثهای مفصلی شده است (1). مسأله در اینجا حتی سکولارهای دنبالچه اصلاح طلبان اسلامی نیز نیست (2).
دست برقضا بخش دیگری از سکولارهای ایران به نوعی دیگر برایشان آیت الله خمینی نقش مرجعیت را در 37 سال گذشته در فعالیتهای سیاسی ایفا کرده است. هنگامیکه از آنها سؤال می شود، راهی را که در پیش گرفته اند 37 سال است نتیجه ای نداده، فوراً روحانیت و آیت الله خمینی را مثال می زنند که اولی هفتاد سال پس از مشروطیت و دومی عمدتاً پس از 15 خرداد 1342 به رغم همه شکستها همچنان در نوستالژی خود ثابت قدم ماندند و بالاخره نیز به قدرت دست یافتند. حرف آنها درست است یعنی تلاش و حتی موفقیت برای احیا گذشته ماقبل مدرن توسط اسلامگرایان نه تنها در ایران موفق شد بلکه بخشاً در کل خاورمیانه در نیم قرن اخیر پیروز شده است (3).
اما آنچه فراموش می شود این است که جنبشی می تواند در برابر چنین جریانات ایدئولوژیک قهقرایی قد علم کند (4) که بجای نوستالژی گذشته بر آینده نگری متکی باشد (5). در واقع بدترین ارثیه ای که آیت الله خمینی برای ایران گذاشته این است که حتی نیروهای اپوزیسیون ایران به جای آنکه آینده نگری را نقطه قوت خود ببیند سعی می کنند مانند خمینی و نوستالژی اسلامگرا، عمل کنند (6). متأسفانه اکثریت نیروهای اپوزیسیون ایران هنوز نوستالژی های مختلف ایران گذشته (7) یا کشورهای دیگر جهان نظیر کمونیسم قرن نوزدهم را سرمشق خود می دانند (8) و سکولاریسم امروز هنوز درست درک نشده است (9).
به امید
جمهوری
آینده نگر
دموکراتیک
و سکولار در ایران
سام قندچی، ناشر و سردبیر ایرانسکوپ
http://www.ghandchi.com
بیست و هفتم خرداد ماه 1395
June 16, 2016
پانویس:
1. درباره مسؤل شکست جنبش سبز سال هشتاد و
هشت
http://www.ghandchi.com/1178-maseoole-shekaste1388.htm
2. اصلاح طلبی، گذشته نگری است نه آینده
http://isdmovement.com/2016/0616/060816/060816.Reformism-and-reactionism.htm
3. بازهم درباره کولاکس کلان اسلامگرا
http://www.ghandchi.com/1179-islamist-kukluxklan.htm
4. از انقلاب ارتجاعی 57 تا قهقرای اصلاح
طلبی نود و چهار
http://www.ghandchi.com/1135-ghahgharaaye94.htm
5. کتاب ایران آینده نگر: آینده نگری در
برابر تروریسم
http://www.ghandchi.com/500-FuturistIran.htm
Futurist Iran Book: Futurism vs Terrorism
http://www.ghandchi.com/500-FuturistIranEng.htm
6. نوستالژی خلافت برای جوانان مسلمان
اروپا
http://www.ghandchi.com/1149-nostalgia-daesh.htm
IS Nostalgia for EU Muslim Youth
http://www.ghandchi.com/1149-nostalgia-daesh-english.htm
7. Ahreeman X: Monarchs and Monarchists:
Their 21st Century Role
http://iranpoliticsclub.net/history/monarchy/index.htm
8. اطلاعیه درباره نشریه اخبار
روز-ویرایش دوم
http://www.ghandchi.com/1113-akhbare-rooz.htm
9. چند کلمه در مورد سکولاريسم امروز
http://isdmovement.com/2015/0315/030215/030215-Sam-Ghandchi-On-todays-secularism.htm
متون برگزیده
http://featured.ghandchi.com