Sam Ghandchiسام قندچي یک یادداشت بیوگرافیک

http://www.ghandchi.com/05-My_Profile.htm

عضو بورد فیوچریستی بنیاد لایف بوت

A Biographical Note

http://www.ghandchi.com/05-My_ProfileEng.htm

BIO-English

http://www.ghandchi.com/05-My_Profile-plus.htm

 

biographical-note

 

پی نوشت: لطفاً توجه کنید که تجدید چاپ هر مطلبی از سایت سام قندچی آزاد است در صورتیکه در کلیت خود باشد و با ذکر لینک منبع از این سایت؛ همچنین لازم به یادآوری است که تجدید چاپ و یا درج لینک از اینجا در هر سایت، به معنی تأیید آن سایت از سوی سام قندچی نیست. لطفا اگر تجدید چاپ می کنید در کليت مقالات و پانویسها تغييری ندهيد تا خارج از زمينه ی مطلب، برداشت نشوند. مطمئناً اگر در مقالاتی از سام قندچی، از سایت یا گردانندگان سایت یا تشکیلاتی حمایت شود، آن کار به معنی حمایت است.

 

من ناشر و سردبیر پورتال آینده نگر ایرانسکوپ در واشنگتن هستم. متولد سال 1330 در تهران و فارغ التحصیل دبیرستان البرز.  در سال 1969 در آمریکا به دانشگاه رفتم، و پس از پایان تحصیلات به ایران بازگشتم. در طی دوران دانشجوئی، از اعضأ کنفدراسیون جهانی دانشجویان در آمریکا بودم.  پس از بازگشت به ایران در سال 1974، از طرف ساواک شاه مورد بازجوئی و آزار قرار گرفتم. در آن سالها سمپاتی به جریان چپ داشتم هرچند حتی در سالهای قبل از 1357 به برنامه های چپ انتقاد داشتم و بعنوان پژوهشگری آزاد اندیش، همیشه بر علم و آینده توجهم متمرکز بود، و از همان سال 1970، از ابتدای فعالیت سیاسی، با حزب توده و شوروی مخالف بودم.

 

پس از انقلاب 1357، بعنوان یکی از پایه گذاران و اعضأ هیئت تحریریه ندای آزادی، این نشریه روزانه عصر تهران را در کنار دیگر همکارانم منتشر کردم، تا وقتیکه این روزنامه و نشریات آزاد دیگر آنزمان در ایران، از طرف جمهوری اسلامی ایران در سال 1360 بسته شدند. ندای آزادی نشریه دموکراتیکی بود نظیر پیغام امروز، آیندگان، وحتی مدتی در چاپخانه ییغام امروز و چند صباحی هم در چاپخانه آیندگان منتشر میشد، و همچون بسیاری نشریات دموکراتیک دیگر طی آن سه سال شبه دموکراسی در ایرانِ 1357 تا 1360، منتشر شد.  نسخه های ندای آزادی ممکن است هنوز در آرشیو های کتابخانه کنگره آمریکا موجود باشند.

 

انقلاب 1357 ایران و برنامه های نیروهای مختلف در آن انقلاب نشان داد که راه های گذشته توسعه، دیگر کار نمیکنند. بنابراین حتی در کشوری توسعه نیافته نظیر ایران، نیاز است که بدنبال راه حل های جدید برای حل مسائل کهنه و نو گشت، و در نتیجه آغاز به جستجو در فراسوی طرح های کهن اقتصادی و اجتماعی چپ و راست کردم. به این دلیل خود را در مقالاتم در سال 1360 آینده نگر خواندم، بدون آنکه بدانم که دیدگاهی با عنوان «فیوچریسم» وجود دارد.

 

***

 

بعد ها، پس از بازگشت به آمریکا که در 17 بهمن 1360 بود،  در سال 1362 در ادامه تحقیقاتم، با نظرات دانیل بل Daniel Bell، آلوین تافلرAlvin Toffler، جان نیزبیت John Naisbitt، پیتر دراکرPeter Drucker،  ریموند کرزوایل Raymond Kurzweil، باک مینستر فولرBuckminster Fuller، و انجمن جهان آیندهWorld Future Society آشنا شدم. دانیل بل تأثیر ممتدی بر اندیشه ام داشته، و میتوانم بگویم که با 99 در صد نوشته های او موافقم.

 

در پائیز 1364 (1985)، رساله ای در ژورنال علمی هوش مصنوعیAI Magazine منتشر کردم،  با عنوان ابزار هوشمند شالوده تمدنی نوین  Intelligent Tools: The Cornerstone of a New Civilization ، که در آن درک خود را از آینده و آینده نگری برشته تحریر در آوردم. نامه ای ار دانیل بل دریافت کردم که کمک کرد موضوعات مربوط به تکنولوژی نوین، استنتاج منطقی، و هوش را بهتر درک کنم، و در مقدمه سال 2004 ایزار هوشمند مورد بحث قرار گرفته است. همیشه از دانیل بل بسیار آموخته ام.

 

یکسال پیش از آن در سال 1363 (1984) "ترقی خواهی در عصر کنونی" را اول بصورت جزوه  و بعداً در هفته نامه ایران تایمز واشنگتن بشکل سری مقالات در چند شماره از 1986 تا 1987 به چاپ رساندم، که در آن درک خود را از معنی مترقی در عصر حاضر توضیح دادم، و این نوشته شامل نوشتارم تحت عنوان "آینده نگری مدرن" بود که بعد ها خیلی مورد استقبال قرار گرفت.  همچنین تز اصلی ام درباره انقلاب ایران و رابطه اقتصاد دولتی و دیکتاتوری در سوسیالیسم را که در 1981 بحث کرده بودم، ابتدا در این رساله تدوین کردم و بعد ها در مصاحبه با سایت آینده نگر و بالاخره در کتاب "ایران آینده نگر" بسط دادم.  بحث عدالت اجتماعی و انقلاب کامپیوتری را نیز در 1987 نوشتم و بعد ها در نوشته های دیگر بویژه در نوشتار درآمد آلترناتیو نظراتم را بسط دادم.   کتابی نیز درباره تاریخ کردستان و فدرالیسم نوشتم، و بحث مونیسم و پلورالیسم را در سالهای 1982-1984 تدوین کردم.

 

***

 

از سال 1985 تا 1989 اولین کتابفروشی آینده نگر نُوا  Nova Bookstoreدر آمریکا را در سانیویلSunnyvale  در نزدیکی شهر سن هوزه کالیفرنیای آمریکا باز کردم، البته  کتابفروشیWorld Future Society قبل از نووا وجود داشت ولیکن از طریق پست بود.  وقتی نُوا را باز کردم با پسر Edward Cornish بنیانگذار انجمن جهان آیندهWFS همکاری میکردم .  او گفت که از لحاظ مالی این پروژه میتواند خیلی سخت باشد و پاسخ دادم اشکالی ندارد و به این کار علاقه دارم و بالاخره تا 4 سال ادامه دادم . هدفم روشن کردن ایده های خود، و یافتن افرادی با موضوعات مورد توجه مشترک بود،  و وقتی که آن شد، آن کتابفروشی را بستم، چرا که بعنوان یک کار تجارتی، بسختی حتی زندگی ام را تأمین میکرد.  از نظر حرفه ای،  در رشته ارتباط شبکه ای کامپیوتری، بریج ها، و روتر ها کار میکنم و در رزومه  ام نوشته ام که قبل از باز کردن کتابفروشی نُوا، در سالهای 1982 تا 1985، با چند نفر از دوستانم، در بنیانگذاری کتابخانه دهخدا و بنیاد فرهنگ ایران در برکلی کالیفرنیا شرکت داشتم. 

 

بهر حال تأسیس و گرداندن کتابفروشی نُوا در آن سالها به عمق درک خودم از آینده نگری کمک کرد، و در محیط اطرافم تأثیر گذاشتم، و با آینده نگرهای مختلف دنیا آشنا شدم.   آینده نگرهای نقاط مختلف دنیا  وقتی به منطقه سانفرانسیسکو میامدند به کتابفروشی نُوا سر میزدند.  حتی ویلیس هارمنWillis Harman از سخنرانان مجموعه سخنرانی های هفتگی نُوا بود و یکی از موسسین انستیتو مطالعات آینده IFTF از روز اول افتتاحیه که در مجله The Futurist انجمن جهان آیندهWFS اعلام شده بود، به کتابفروشی نووا آمده و بعد ها نیز همیشه میامد.  این مراودات امکان داد با افکار مختلف آینده نگری آشنا شوم.

 

در سال 1990 پس از بستن نُوا رساله "یک دیدگاه آینده نگر" را نوشتم که زنده یاد جک لی هم که بنیانگذار تشکیلات فراسوی جنگ بود و در کتابفروشی نُوا  همکاری داشت، آن را امضأ کرد، و همچنین در آن سالها چند کار تازه در زمینه خردگرائی ارسطو، دکارت ، اسپینوزا ، لایبنیتس، و راسل نوشتم که بعدها در زمینه بحث سکولاریسم بسط دادم.

 

***

 

سه سال پس از بستن کتابفروشی نُوا، در سال 1992، با آقای حسین مولا که در سوئد زندگی میکردند برای تأسیس  مجله آینده نگر شروع به همکاری کردم.  در سالهای پیش از آن تاریخ، آقای مولا و همکارانشان رادیوی آزادی را در سوئد ساخته بودند.  مجله اول قرار بود جاپی باشد و متن های مقالات "ابزار هوشمند" و "فلسفه علم در قرن بیستم" را فرستادم که دومی دست خطی بود.  توصیه کردم از کامپیوتر استفاده کنیم و بعداً روی اینترنت مجله را بیاوریم و امیدوار بودم دوستانی که در سوئیس و سوئد داشتم که از نظر تکنیکی متخصص بودند، به آقای مولا کمک کنند که عملاً نشد، و آقای مولا خودش راه یابی کرد و کامپیوتر را آنسال گرفت .

 

 در اوت 1993 درباره متن سقوط زمان دانیل بل که برای اداره پست سوئد ارائه کرده بود، به آقای مولا گفتم، که  در سوئد ایشان مجله فرامتیدرFramtider نشریه انستیتو مطالعات آینده را که در آنجا چاپ میشود پیدا کردند و برایم فرستادند، و بعداً خودشان هم ترتیب ترجمه و چاپ آن را دادند.  لازم به تذکر است که مقاله سقوط زمان دانیل بل، در هیچ جائی بغیر از آن مجله چاپ نشده، و خود شخص دانیل بل بمن در 1993 گفته بود که سالهاست درباره آینده نگری مطلبی ننوشته اند و آن نوشته تازه ترین نوشته شان در مورد آینده نگری است، و گفتند آن را در فرامتیدر پیدا کنم که بفارسی منتشر کنم، و در آن زمان از آقای مولا خواهش کردم که در سوئد پیدا کردند.

 

از سال 1993 تا 1996 آقای مولا سیستم کامپیوتر مجله را آماده کرد  و بالاخره در مارس  1996 اولین ای میل را فرستاد  و دو سال بعد از آن تاریخ اولین شماره مجله آینده نگر را آقای مولا در ژانویه 1998 روی اینترنت منتشر کردند و با هم بنیاد آینده نگری ایران را اعلام کردیم که تا اواخر سال 1999 هم آن کوشش ادامه داشت،  ولیکن پس از آن تاریخ  آقای مولا کار مجله آینده نگر را ادامه دادند، هر چند گاه به گاه مقالاتی از من هم در آنجا چاپ میشد.

 

در واقع پس از سال 2000 از یکسو سایتهای آینده نگری بیشتر و بیشتری در ایران و خارج بوجود آمدند و تفاوتهای دیدگاه های سیاسی آنها نیز از نگاه خوانندگان تیزبین پنهان نبود، و از سوی دیگر علاقه به مطالب آینده نگری در نشریات گوناگون سیاسی و فرهنگی دیگر هم بوجود آمد و تا آنجا که به فعالیت مطبوعاتی مربوط میشود همانگونه که در زیر شرح داده ام با نشریات مختلفی همکاری کردم، مجموعه نوشته هایم را هم در سایت شخصی خود آرشیو کردم، و پورتال آینده نگر ایرانسکوپ را نیز بوجود آوردم.

 

 

***

 

از اوائل سال های 1990 روی اینترنت فعال بودم ولی اولین مقاله درمورد ایران را در سال 1993 در گروه خیری اس سی آی بر روی یوزنت منتشر کردم.  سال بعد با دکتر حسین باقر زاده که قبلاً با هم بر روی یوزنت یک سری بحث های نظری داشتیم، در مارس 1994  آی اِچ آر دبلیو جی یا گروه ایرانی حقوق بشر را بر روی اینترنت تشکیل دادیم، که آن فعالیت با مقاله ام در یوزنتUsenet درباره سنگسار زنان شروع شد و طی سالها،  دکتر باقرزاده، دبیر اول گروه، و همکاران دیگر گروه ایرانی حقوق بشر، خدمات مهمی به جنبش حقوق بشر ایران نمودند، و شخصاً هم در زمینه ایجاد اولین سایت گروه و نیز بحث های نظری حقوق بشر در یوزنت به آن یاری میرساندم بویژه در زمان تهدید دکتر باقرزاده بوسیله خامنه ای در موقع بسته شدن روزنامه نشاط در ایران.  بالاخره هم اکثر اعضاء این گروه  فعالیت خود را در منشور 81  ادامه دادند.

 

همچنین در پی فعالیت در اینترنت نیاز به یک پورتال  آینده نگر و سیستم توزیع اخبار مرتبط با آینده را دیدم که اول با درج اطلاعات مرتبط در یوزنت شروع کردم و بالاخره در ماه اوت 1999،  سایت پورتال ایرانسکوپ را تأسیس کردم و در مقاله  چرا من ایرانسکوپ را درست کردم درباره دلیل تآسیس آن مفصلاً تو ضیح داده ام.  طی آن سالها علاوه بر یوزنت که در آن مقاله مینوشتم، یک لیست ای میل بنام "دوستان" را منتشر میکردم که بعداً به دو لیست ای میل ایرانسکوپ و آینده بر روی یاهو تکامل یافتند و آن دو لیست هم هردو بعداً به "بلاگ ایرانسکوپ نیوز" و "بلاگ آینده نگر" و همچنین "ایرانسکوپ علمی تکنیکی" انگلیسی تکامل یافتند، بالاخره در فیسبوک و توییتر بعنوان ایرانسکوپ نیوز منتشر شدند. در همین حال خبرهمزمان ایرانسکوپ نیز منتشر می شد.

 

بتازگی مقاله ای در مجله کاپوچینو درباره شکل گیری فعالیت ایرانیان در اینترنت منتشر شده است و در آن  به فعالیتم در اوائل سالهای 1990 در اینترنت نیز اشاره شده است،  عنوان مقاله "گذری کوتاه در تاریخ ایرانیان در اینترنت" میباشد.  نویسنده مقاله در یوزنت هم حضور داشت ولیکن قبل از فعالیت بر روی اینترنت، در سالهای 1985-1989  به کتابفروشی آینده  نگر نُوا که در سانیویل داشتم هم می آمد.  در  20 و چند سال گذشته،  در نشریات گوناگون مقالاتم را منتشر کرده ام. کل مقالات منتشر شده ام در هوم پیجhome page ام قابل دسترسی است.

 

در سال 2001 پلاتفرم پیشنهادی برای حزب آینده نگر را تمام کردم.  این کار را از 1986 شروع کرده بودم و در سال 2000 نسخه اولش را نوشتم و سالها درباره نیاز به ایجاد این حزب در مقالات مختلف بحث کردم. و امروز تلاش برای حزب جمهوریخواهان سکولار دموکرات و آینده نگر ایران در میان اپوزیسیون آینده نگر ایران فراسوی آن روزها است.

 

وقتی امروز به یکی از تازه ترین نوشته هایم در زمینه آینده نگری تحت عنوان "یکتائی انفصالی و ما" مینگرم میبینم که چه راه طولانی ای بوده است و این همه با تشکر از همکاری همه همراهان و دوستانی که در این سالها یار و مددکارم بودند.  امروز مایه خوشوقتی است که بسیاری از دوستان با طرز اندیشه های گوناگون به اهمیت اندیشه آینده نگری پی برده اند و این اندیشه بویژه بیش از پیش در میان ایرانیان مورد استقبال قرار میگیرد.

 

لطفأ کتاب ایران آینده نگر را بر روی نت بخوانید که در آن نظرات خود را در مورد جهان امروز منشر کرده ام و انجمن جهان آینده World Future Society نیز مروری بر آن کتاب نوشته است که در مقدمه آن آمده است. همچنین کتابهای دیگر این قلم را با کلیک در اینجا می توانید پیدا کنید.
 

به امید جمهوری آینده نگر دموکراتیک و سکولار در ایران

سام قندچی، ناشر و سردبیر ایرانسکوپ
http://iranscope.ghandchi.com
http://www.ghandchi.com

هفدهم آذر ماه 1384

December 8, 2005

 

مطالب مرتبط

درباره ایرانسکوپ
About Iranscope
http://www.ghandchi.com/iranscope/about.htm

چرا ایرانسکوپ را درست کردم
http://www.ghandchi.com/298-iranscope.htm  
Why I Created Iranscope
http://www.ghandchi.com/298-iranscopeEng.htm  
 

 

کتابهای سام قندچی

 

 

 

متون برگزیده
http://featured.ghandchi.com

متون برگزیده سام قندچی

 

برای حزب جمهوریخواهان سکولار دموکرات و آینده نگر ایران
http://www.ghandchi.com/futuristparty/index.html

 

 

 

 

SEARCH