رد نظرات ساموئل هانتیگتون به معنی
حمایت از نسبیت فرهنگی و پسامدرنیسم نیست
سام قندچی
http://www.ghandchi.com/3972-cultural-relativism.htm
مطالب مرتبط: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
در این باره که «چرا اسلامگرائی میکشد»، 15 سال پیش به فارسی و انگلیسی، بحث شد و حرف تازه ای نیست. همچنین نظرات ساموئل هانتیگتون و کتاب «برخورد تمدنها و بازسازی نظم جهانی»، سالهاست که در فضای روشنفکری ایران مورد بحث قرار گرفته و دیگر در عرصه ی بین المللی، مطرح نیست، و صاحب این قلم نیز در دو نوشته، یکی 8 سالِ پیش تحت عنوان «چرا برای پيشرفت بايد از تشبثات تاريخی فاصله گرفت؟» و دو دیگر 3 سال پیش تحت عنوان «اول سکولار دموکراسی یا اول حل مشکلات چند هزار ساله»، این موضوع را مورد بحث قرار دادم و حرف تازه ای نیست، و در واقع مسأله خیلی ساده است؛ اگر نگاهی به «کره جنوبی» و «کره شمالی» بیاندازیم، یک ملت بوده اند و با فرهنگ و زبانی یکسان، که کمی بعد از جنگ جهانی دوم در پیِ جنگ کره، به دو کشور تقسیم شدند، و امروز، «کره جنوبی» کشوری پیشرفته است که با آمریکا و بقیه ی کشورهای پیشرفته ی جهان در عرصه ی تولیدات فراصنعتی رقابت می کند، در حالیکه در «کره شمالی» مردم مجبور شده اند، علف بخورند!
مخالفت با نظرات هانتیگتون ابداً به معنی تأیید دیدگاههای نسبیت فرهنگی نیست. شخصاً همیشه از منتقدان نسبیت فرهنگی بوده و هستم و جزوه ی «ترقی خواهی در عصر کنونی» را که نزدیک به 40 سال پیش نوشتم، و بخش دوم آن که دو ماه پیش منتشر شد، به روشنی در رد دیدگاه های نسبیت فرهنگی است. نگارنده ی این سطور، 17 سال پیش در نقدی که تحت عنوان «پسامدرنیسم یا پست مدرنیسم شکل دهنده اسلامگرائی»، به فارسی، و همچنین به زبان انگلیسی، منتشر شد، از نظر تئوریک، در رد دیدگاههای نسبیت فرهنگی و فرامدرنیسم، به تفصیل بحث کرده ام.
شخصاً مقاله ای را به زبان انگلیسی که در همینجا لینک شده، کوتاه ترین و بهترین مقاله ای دیده ام که در ردِ تئوریهای نسبیت فرهنگی نوشته شده، و امیدوارم به فارسی ترجمه شود.
به امید جمهوری آیندهنگر دموکراتیک و سکولار در ایران،
سام قندچی
هشتم دی ماه 1399
December 28, 2020
متون برگزیده
http://featured.ghandchi.com
برای حزب جمهوریخواهان سکولار دموکرات و آینده نگر ایران
http://www.ghandchi.com/futuristparty/index.html